header img

Projecten van Stichting De Gibraltar

De Gibraltar is een plek waar jong en oud verbinding kan vinden. Kinderen ongeacht hun vaardigheid een speelmaatje kunnen vinden terwijl ouders even bijkletsen tijdens een goede kop koffie.
Samen met de buurt is de inclusieve speeltuin een echt buur-thuis geworden. De gezellige koffiesalon is een trekpleister voor jong en oud. Onze projecten; van moestuin bakken tot speeltuin beheer, ouderen koffie tot buurtfeest zijn goedbezocht en geliefd in de buurt.

 • 4 en 5 mei 2024

  “We doen graag mee met bijzondere activiteiten samen met lokale en landelijke inititatieven.”

  Tijdens 4 en 5 mei staan we stil bij de vergeten slachtoffers, mensen uit de psychiatrie en gehandicaptenzorg die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn overleden. 

  (meer…)
 • Luifel herstellen

  UPDATE 30 april 2022

  Er is € 500 opgehaald in een hele korte tijd! Caroline Wagemaker vrijwilliger in De Gibraltar en super handige klusser ging op zoek naar het nodige hout en heeft de luifel kunnen repareren. Er was zelfs nog budget over om nieuwe stoelen (tweedehands weliswaar) aan te schaffen.

  Dank jullie wel!

  De mooie luifel die dankzij Fonds voor West in 2020 in de speeltuin kwam, is helaas door storm Eunice beschadigd geraakt. Er zijn een aantal palen stuk en het zeil is eraf. We zijn met verschillende partijen in overleg hoe we de luifel weer kunnen herstellen.

  Verhuur van biertafels onder de luifel kunnen natuurlijk op deze plek doorgaan, alleen is het niet beschut tegen de regen. Bij mooi weer is dit natuurlijk geen probleem. Bij regen en wind hebben we alternatieven, zoals de grote zaal en de tuinkamer. Kijk even op onze verhuur pagina voor de mogelijkheden.

  Kinderactiviteiten gaan bij mooi weer wel door onder de luifel, en anders binnen in de grote zaal of in de koffiesalon. We zijn blij dat onze deuren weer helemaal open zijn voor bezoekers, iedereen is weer welkom binnen!

  Om de luifel te herstellen, zijn we een donatie actie gestart. We hebben al een mooi bedrag opgehaald, waar we heel dankbaar voor zijn! Dit helpt enorm en dit laat ook zien dat we het samen doen, dat veel mensen genieten van de luifel en deze graag wil herstellen.

  Wil je ook helpen? Je kan doneren via deze donatie pagina of aan de bar.

  Namens het Gibraltar-team, ontzettend bedankt!

 • Zondag’s Klankenspel

  UPDATE:
  Ook in 2023 gaat Zondags Klankenspel door!

  Daar zijn we super blij mee!

  Er wordt veel over gesproken: Eenzaamheid en inclusiviteit. Kinderen met een beperking leven vaak in een sociaal isolement. Stichting De Gibraltar heeft een plek aan een speeltuin die geschikt is voor kinderen in een rolstoel en kan door de activiteiten te organiseren vriendschappen stimuleren. Door dit met regelmaat te doen ontstaan er langdurige vriendschappen tussen de kinderen maar tussen de verschillende families. We zijn blij met de samenwerking met Ingeborg Pop. Samen kunnen we aan de wens voldoen en invulling geven aan de behoefte van de families in ons netwerk. In 2021 schreven we samen met Ingeborg Pop het eerste Klankenspel plan en na een succesvol eerste jaar met hindernissen – zoals lockdown in covid tijden – zijn we heel blij om te vertellen dat we ook in 2023 doorgaan!

  aanmelden kan via deze pagina: degibraltar.nl/agenda

  Zondag’s Klankenspel in de Gibraltar
  Zondag’s klankenspel is een interactief muziekavontuur voor kinderen vanaf 2 jaar met een verstandelijke of lichamelijke beperking georganiseerd door Stichting De Gibraltar en ontwikkelt door Pop en Theater Ingeborgpop. Aan de hand van wisselende thema’s, bieden wij op een vaste zondag in de maand, voor twee groepen een muzikale belevingsactiviteit aan. Interactieve muziek, spel en knutselen zorgen voor een totaalbeleving waar ouders en kinderen samenkomen en met elkaar in contact raken.

  Het programma

  Stichting De Gibraltar organiseert Muziek op Zondag een jaar lang op iedere tweede zondag van de maand en bestaat uit twee dagdelen met muziek belevingen. Er is een groep van 10.30 uur tot 12.30 uur en van 14:00 uur tot 16:00 uur. Het programma wordt zoveel mogelijk afgestemd op de ontwikkelingsniveaus van de kinderen uit de twee verschillende groepen.

  De start is een muzikaal welkom en de deelnemers worden persoonlijk begeleidt in een muzikale reis door het programma. Plezier maken, contact maken en het bij elkaar brengen van kinderen en ouders staat centraal. Veilig en intiem.

  Ingeborg daagt ouder en kind uit om samen te zingen, te luisteren, te bewegen, te spelen met instrumenten en plezier te beleven. Gedurende activiteiten zet ze ‘Beleving In Muziek’ in. Dit zijn ervaringsgerichte activiteiten waarin de zintuigen worden aangesproken. Ingeborg maakt gebruik van verschillende materialen en muziek om de kinderen de kans te geven om  tot rust of tot actie te komen. Alles is gericht op beleving en het maken van contact. Een verbindende sensatie die iedereen op een eigen niveau beleeft.

  Samenwerkingsverband

  Zondag’s klankenspel is een samenwerking tussen Stichting De Gibraltar en Pop en Theater Ingeborgpop.

  Dankzij deze fondsen is zondags klankenspel mogelijk gemaakt in 2021 en 2022:

 • Onze toekomstplannen

  De Gibraltar is een plek waar jong en oud verbinding kan vinden. Kinderen ongeacht hun vaardigheid een speelmaatje kunnen vinden terwijl ouders even bijkletsen tijdens een goede kop koffie. Samen met de buurt is de speeltuin een echt buur-thuis geworden. De gezellige koffiesalon is een trekpleister voor jong en oud. Onze projecten; van moestuin bakken tot speeltuinbeheer, van ouderen-koffie tot buurtfeest zijn goedbezocht en geliefd in de buurt.

  Heb je een mooi idee voor het buur-thuis of de speeltuin? Of heb je een idee om meer verbinding te maken in de Gibraltarbuurt? We denken graag met je mee en kunnen je helpen een buurtinitiatief te starten en budget aan te vragen.

  We hebben veel mooie ideeën voor de toekomst. We hebben plannen ingediend voor ouderen en kunst, Klankenspel op zondag voor kinderen met een beperking en familie en voor moestuinbakken in de speeltuin. Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwtjes? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief

 • Fonds voor West: Luifel

  11 februari 2021

  Je hebt het vast al gezien, de luifel is af! Afgelopen maand is er druk gebouwd aan de luifel. Nu is er in de speeltuin een plekje waar je kan schuilen voor de regen. Je kan er op 1,5 meter afstand van elkaar veilig staan. Als we straks in de openbare ruimte weer samen mogen komen, is dit ook een plek voor de buurt om activiteiten te organiseren en feestjes te geven.

  De prachtige luifel is mogelijk gemaakt door een subsidie van Fonds voor West. Fonds voor West ondersteunt kleinschalige buurtinitatieven die als doel hebben om het stadsdeel mooier, groener, veiliger, kleurrijker of schoner te maken. Projecten en initiatieven waar buurtbewoners actief bij betrokken zijn, die mensen met elkaar verbinden en die saamhorigheid in de buurt vergroten. We zijn Fonds voor West zeer dankbaar! Heb jij ook een mooi idee voor de Gibraltar en Fonds voor West? Spreek ons aan of stuur een mail naar info@degibraltar.nl.

  Buitenruimtes.nl heeft de luifel voor ons gemaakt van duurzaam Douglas hout. De constructie is demonteerbaar gebouwd. Bovenop ligt een zeildoek dat met harde wind of juist met mooi weer er ook weer af kan. Wij en de buurt zijn er super blij mee! Tijdens de eerste sneeuw is er ook al meteen gretig gebuikt van gemaakt.

 • Burendag 26 september 2020

  Op 26 september 2020 is het voor de 15e keer Burendag! Wij vieren mee

  (meer…)
 • Midzomermokum 2020

  Door de hele stad werden in de zomervakantie van 2020 activiteiten voor kinderen georganiseerd. Wij deden ook mee met onderstaand programma.

  (meer…)
 • Ik vergeet je niet

  7 mei 2020

  In de dagen voor 5 mei zijn er ansichtkaarten in de buurt verspreid. Zo veel mogelijk brievenbussen hebben er één gekregen. Een kaart om je beste buur, je lieve oma of een lieve vriendin uit te nodigen om op 5 mei samen de lunch te delen op je balkon, in gedachten bij elkaar.

  Een vergeet me nietje

  Gibraltarbuurt:

  Westerpark:

 • Veilig spelen in de afgesloten speeltuin

  15 april 2020

  Per direct bieden we deze prachtige plek aan om kinderen een veilig speelmoment te geven.
  Er zijn extra openingstijden voor gezinnen met een kind/jongere met een beperking. Voorafgaand elk speelmoment is er een schoonmaak ronde en een schoon toilet. Er is beheer aanwezig die kan helpen met het gebruik van de rolstoelschommel.

  Dit kan dankzij Fonds Kind en Handicap!

  Dien je aanvraag voor een speelmoment in door een mail te sturen naar verhuur@degibraltar.nl Meld bij je aanvraag je naam, mail en telefoonnummer en met hoeveel mensen je komt.

  UPDATE: het project loopt nog de hele zomer door. Wil je als familie met een kwetsbaar kind een speelvriendje of opa en oma meenemen omdat er zo lekker veel ruimte is om afstand te houden? Dat kan natuurlijk ook! We hebben tijdens de zomervakantie te kort aan vrijwilligers. Op zondag prove spelen lukt in deze periode niet.

  We houden 1,5 uur per familie aan.
  Op Zondag tussen:
  09:30 – 11:00
  11:00 – 12:30
  12:30 – 14:00
  14:00 – 15:30
  15:30 – 17:00
  17:00 – 18:30
  18:30 – 20:00
  Van Maandag tot en met Zaterdag tussen:
  17:00 – 18:30
  18:30 – 20:00
  Hou deze pagina in de gaten voor uitbreiding van de tijden.

  Stuur je ons een mail waneer je zou willen komen?

  Voel je vrij om je vriendjes en vriendinnetjes te attenderen op deze veilig spelen mogelijkheid.
  Veel plezier,
  Rhea en Jolanda

  Hoe is het zo gekomen?
  Uit het contact met de ouders van kinderen met een beperking merken wij dat juist die kinderen op het moment helemaal niet buiten spelen. Van ouders krijgen we te horen dat de rolstoelen lastig kunnen uitwijken, inhalende personen en tegenliggers houden geen rekening met de 1.5 meter afstand regel… Ook de kinderen zelf vinden het lastig om hier rekening mee te houden. Dat geeft stress en een onveilig gevoel voor de ouders. Kinderen met een beperking en ouders en andere gezinsleden wonen relatief in kleine huizen. Dit maakt het ondertussen wel behoorlijk zwaar, of zelfs onmogelijk om de dagen door te komen. Speelplekken, pleinen en parken in Amsterdam die nog wel open zijn zijn vaak te druk.
  Daarom is de speeltuin op zondagen en elke avond exclusief voor deze kwetsbare doelgroep geopend. Tijdens het spelen kunnen de ouders even relaxed op een bankje zitten en de kinderen ondertussen veilig en belangrijk: VRIJ! Spelen. We hebben een noodaanvraag gedaan bij Fonds Kind en Handicap en zijn gestart. In principe loopt het project tot 1 juni. We maar sluiten langere periode niet uit.

 • HornbachHelpt

  Persbericht: Stichting HornbachHelpt steunt kinderen met beperking.
  Onbezonnen en veilig spelen, middenin Amsterdam, omringd door groen. Waar vind je zoiets nog? Simpel: bij De Gibraltar. Een vrolijke speeltuin met extra veel aandacht voor kinderen met een beperking.

  (meer…)